Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik śmietanowo-truskawkowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 600 ml
cukier puder 2 łyżki
galaretki truskawkowe 3 op
truskawki 500 g
motylki cukrowe
biszkopty okrągłe 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik śmietanowo-truskawkowy

Na spodzie tortownicy układamy biszkopty na całej powierzchni. Rozpuszczamy 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, gdyż galaretki też są słodkie, dodać rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretkę i ubijamy całość jeszcze chwilę. Połowę masy wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię, układamy znów biszkopty ale nie tak gęsto jak na spodzie, a w przerwach między nimi, układamy 5 pokrojonych w kostkę truskawek, przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy. Na powierzchni układamy rant z biszkoptów, oraz robimy rozetkę z plastrów truskawek, wszystko lekko dociskamy do powierzchni i wstawiamy do lodówki.
Rozpuszczamy pozostałą galaretkę w 400 ml wrzącej wody, studzimy, a gdy zaczyna lekko tężeć wylewamy na powierzchnię torcika. Dekorujemy cukrowymi motylkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.09.2014 22:31
pyszności :)
Rafał10 21.05.2012 09:06
wygląda bardzo apetycznie :)
iziona 21.05.2012 06:28
Piękny i apetyczny, a motylki są super tylko ja jeszcze się z nimi nie spotkałam w sklepie, a szkoda
przemek20008 20.05.2012 22:59
pycha
Jolanta_P-S 20.05.2012 21:40
motylki sa od Dr. Oetkera
czekoladka_m 20.05.2012 20:20
Moje ulubione smaki:) A gdzie można dostać takie cukrowe motylki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak