Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie pieczeniowo-grzybowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1/2 kg
olej
grzyby suszone mała garść
sos pieczeniowy 1 op.
papryka mielona
Kucharek przyprawa do potraw
czosnek 2 ząbki
śmietana 30% 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie pieczeniowo-grzybowym

Ładny zwarty kawałek karkówki pokroić
w plastry grubości 1cm.
Posypać kucharkiem, kminkiem, papryką i natrzeć całość wyciśniętym czosnkiem.
Mięso owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12-24 godziny.
Grzyby namoczyć i pozostawić na kilkanaście godzin, aby spęczniały - ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Przestudzić i zmiksować na gładki płyn, przecedzić.
Mięso obsmażyć na średnio rozgrzanym oleju, aby ścięło się z obu stron, dolać zmiksowane grzyby, podlać wodą i dusić do miękkości.
Doprawić ostatecznie do smaku i zagęścić sosem pieczeniowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości chłodnej wody.
Gotowy sos zabielić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 05.09.2012 16:30
smaczne
Monika63 30.07.2012 08:53
pychotka
Habibi 20.05.2012 17:15
Zapraszam serdecznie do przeglądania mojej księgi :) *** Napewno każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)
ziutula
ziutula 20.05.2012 13:08
lubię takie mięsko bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak