Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy Ali

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
pieczarki 50 dag
ser żółty 15 dag
cebula 2 szt
margaryna 1/2 kostki
jajko 1 szt
woda 4 łyżki
olej do smażenia 5 łyżek
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
sos grzybowy 2 op
mąka 10 dag
Kucharek przyprawa uniwersalna - do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy Ali

Kroki postępowania

1
Mięso mielone dać do miski, dodać jajko, bułke tartą, przyprawę kucharek, pieprz, czosnek do smaku, wodę , wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Zrazy Ali foto
2
Margarynę roztopić dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć na złoty kolor dodać połowę pokrojonych pieczarek, przyprawić, dusić do wyparowania wody.
Krok 2 - Zrazy Ali foto
3
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Na foli ułożyć porcję mięsa na wierzch dać pieczarki i żółty ser.
Krok 3 - Zrazy Ali foto
4
Formować zrazy, obtoczyć w mące podsmażyć z każdej strony na oleju na złoty kolor . W naczyniu żaroodpornym podsmażyć na margarynie cebulę, dodać pozostałe pokrojone pieczarki, dodać zrozy zalać zimna wodą i dusić 20 minut .
Krok 4 - Zrazy Ali foto
5
Rozpuścić 2 sosy grzybowe w 1/2 szkl wody dodać do sosu oraz dodać śmietanę, podawać z ziemniakami i buraczkami z chrzanem.
Krok 5 - Zrazy Ali foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 28.09.2012 18:15
mniam
malaczarna23 27.08.2012 16:08
smaczne
miki47 01.06.2012 14:47
pysznie
ziutula
ziutula 20.05.2012 13:07
tradycyjny dobry obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak