Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa wg Gosi

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 20 dag
margaryna 1 kostka
mąka 15 dag
mąka ziemniaczana 15 dag
skórka z cytryny 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa wg Gosi

Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijać do uzyskania sztywnej masy. Najlepiej robić to ręcznie nad garnkiem z gorącą wodą. Połączyć obie mąki i przesiać do masy. Dodać proszek do pieczenia i wcześniej rozpuszczoną ale zimną margarynę. Dodać startą skórkę z 2 cytryn. Tak przygotowaną masę nałożyć do brytfanny o długości ok. 24 cm, wysmarowanej margaryną. Piec w 180 st. przez ok. 55-60 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 15.08.2012 22:48
Dzisiaj upiekłam tą babkę wszystkim polecam.
Katarzyna47 13.08.2012 23:23
Fajny przepis dziękuję
plocia 24.07.2012 22:49
Babeczki są super dobre
bartek8585 04.06.2012 09:14
dobre:)bo tradycyjne
treonina 20.05.2012 12:21
z chęcią spróbuję :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak