Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki z serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
margaryna 1/2 kostki
jajko 3 szt
cukier waniliowy 1 szt
spirytus 1,5 łyżeczki
olej do smażenia
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
twaróg 1/2 (półtłusty)
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki z serem

Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, to zmielenie twarogu,można to zrobić maszynką do mięsa, lub można go rozgnieść widelcem-bardzo dokładnie. Margarynę siekamy razem z przesianą mąką. Dodajemy do niej biały ser , jajka, cukier wanilinowy, sodę i ocet. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je cienko, po czym wycinamy za pomocą szklanki kółka .W kółkach tych, po środku, wycinamy mniejsze kółeczka -za pomocą kieliszka. Rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni tłuszcz- dość dużo, aby oponki smażyły się na głębokim tłuszczu.. Ważne jest, by olej nie był zbyt zimny-ponieważ wtedy oponki wciągają więcej tłuszczu. Gotowe oponki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy je obficie cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 30.05.2012 15:17
mmmm oponki-pyszności;)
Kamila/kami007 19.05.2012 11:57
pychota
Agnieszka116 19.05.2012 10:25
Przepiekne, przepyszne :)
Rafał10 19.05.2012 08:41
mniam ! Wygląda bardzo apetycznie!
Katarzyna87 19.05.2012 07:53
mniam
Kas2 18.05.2012 23:31
w tym roku robiłam podobne pierwszy raz - uzależniające

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak