Sposób przygotowania

Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na niezbyt grube kotlety, które rozbijamy lekko ręką. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Wlewamy olej, ocet winny i sos sojowy. Dodajemy musztardę, miód, sól, słodką paprykę i chili, dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie kotlety z karkówki, które układamy w płaskim naczyniu. Posypujemy cebulą obraną i pokrojoną w cienkie pióra lub w średnią kostkę. Przykrywamy kolejną warstwą kotletów i czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Marynujemy w chłodnym miejscu co najmniej 24 godziny- w tym czasie mięso co 3-4 godziny mieszamy, aby dokładnie się zamarynowało. Godzinę przed pieczeniem mięso wyciągamy z lodówki, ściągamy całą cebulę i mięso lekko przepłukujemy wodą, aby pozbyć się nadmiaru przypraw, które mogą się przypalić podczas grillowania (przez 24 godziny marynata zdąży doskonale wchłonąć w mięso). Delikatnie osuszamy kotlety papierowymi ręcznikami. Pieczemy z każdej strony do uzyskania pożądanego koloru. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    Lubie takie aromatuczne dania
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika78

    pycha!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    mmm moje smaki
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    u mnie też było grillowo, ale rządziły szaszłyki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !