Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana karkówka na ostro

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1/2 szklanka
chili 1 łyżeczka
cebula 2 średnia
sól 1/3 łyżeczka
sos sojowy 3 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 4 duże ząbki
ostra musztarda 4 łyżki
miód 1 czubata łyżka
ocet winny s łyżka
karkówka 1,2 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana karkówka na ostro

Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na niezbyt grube kotlety, które rozbijamy lekko ręką. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Wlewamy olej, ocet winny i sos sojowy. Dodajemy musztardę, miód, sól, słodką paprykę i chili, dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie kotlety z karkówki, które układamy w płaskim naczyniu. Posypujemy cebulą obraną i pokrojoną w cienkie pióra lub w średnią kostkę. Przykrywamy kolejną warstwą kotletów i czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Marynujemy w chłodnym miejscu co najmniej 24 godziny- w tym czasie mięso co 3-4 godziny mieszamy, aby dokładnie się zamarynowało. Godzinę przed pieczeniem mięso wyciągamy z lodówki, ściągamy całą cebulę i mięso lekko przepłukujemy wodą, aby pozbyć się nadmiaru przypraw, które mogą się przypalić podczas grillowania (przez 24 godziny marynata zdąży doskonale wchłonąć w mięso). Delikatnie osuszamy kotlety papierowymi ręcznikami. Pieczemy z każdej strony do uzyskania pożądanego koloru. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 20.05.2012 12:13
u mnie też było grillowo, ale rządziły szaszłyki
Kas2 18.05.2012 23:31
mmm moje smaki
Monika78 18.05.2012 22:42
pycha!
suzana 18.05.2012 21:33
Lubie takie aromatuczne dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak