Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z płatkami suszonych pomidorów

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 65 dag
wątróbka wieprzowa 50 dag
pierś z kurczaka 50 dag
marchew 2 średnia
pietruszka 1 średnia
cebula 2 średnia
płatki suszonych pomidorów 10 dag
imbir 5 cm
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 10 szt
pieprz ziarnisty 15 szt
sól
pieprz
tłuszcz do formy
boczek 35 surowy bez kości
bułka czerstwa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z płatkami suszonych pomidorów

Kroki postępowania

1
Łopatkę i pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, studzimy. W powstałym wywarze gotujemy obraną i pokrojoną na średnie słupki marchewkę i pietruszkę, studzimy. Wywar przecedzamy przez sito. Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w pióra lub kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 7 minut, studzimy.
Krok 1 - Pasztet z płatkami suszonych pomidorów foto
2
Czerstwe bułki zalewamy letnią wodą, a gdy namiękną, odciskamy z nadmiaru wody. Mięso, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 2 - Pasztet z płatkami suszonych pomidorów foto
3
Dorzucamy płatki suszonych pomidorów, wlewamy tyle wywaru aby powstała nam niezbyt zwarta masa, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.
Krok 3 - Pasztet z płatkami suszonych pomidorów foto
4
Pieczemy około 80 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na zimno.
Krok 4 - Pasztet z płatkami suszonych pomidorów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 12.06.2012 18:36
taki pasztet z checią bym zjadł
ziutula
ziutula 19.05.2012 14:16
kusi pysznym pasztetem....
Beatris 19.05.2012 10:58
Bardzo lubię domowe pasztety. Tego też z chęcią bym skosztowała.
Misiabe 18.05.2012 23:42
ciekawy przepis!
Monika78 18.05.2012 22:49
bardzo ciekawe polaczenie..pasztet z twistem :)
Marko 18.05.2012 21:31
pyszny
Marko 18.05.2012 21:31
pyszny
gosia47-47 18.05.2012 21:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak