Sposób przygotowania

Mięso z łopatki i boczek mielimy. Dodajemy startą 1 cebulę i 1 ząbek czosnku, wbijamy jajko i przyprawiamy szałwią, 1/2 łyzeczki ziół prowansalskich, solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wyrobić i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Kulki smażymy 3-5 minut. Podczas smażenia kulki często należy obracać, aby równomiernie się zrumieniły i miały ładny kształt. Wykładamy z patelni usmażone kulki, możemy odsączyć na ręczniku papierowym. Przygotowujemy sos. Na patelnię dodajemy 1 cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy chwilkę, dodajemy 2 ząbki czosnku i smażymy ok pół minuty. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz ziołami prowansalskimi 1/2 łyżeczki, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy ok 15 minut aż sos zgęstnieje. Gotowy sos miksujemy. Do tak przygotowanego sosu wkładamy nasze frykadelki. Gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut. Podajemy z ziemniaczkami i brokułami gotowanymi na parze.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    Lubie takie aromatuczne dania
  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    Polecam, bardzo smaczne danie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !