Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne bułeczki z chorizo

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1 łyżka
chorizo 8 kawałków
suszone chilli 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczka
cukier 0,5 łyżeczka
mąka pszenna 350 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3/4 łyżeczka
drożdże suche 1 łyżeczka
woda 250 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne bułeczki z chorizo

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przekrojone na pół kawałki kiełbasy.

Dodajemy suszoną i wędzoną paprykę i jeszcze chwilę podsmażamy.

Odcedzamy tłuszcz i zostawiamy na później.

Kiełbaski odstawiamy do wystudzenia.

W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem i zalewamy 90 ml ciepłej wody.

Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy do niej mieszankę z drożdżami oraz resztę wody.

Wyrabiamy ciasto przez 5 minut po czym dolewamy do niego tłuszcz z kiełbasek i wyrabiamy kolejne 5 minut.

Ciasto dzielimy na 8 części i formujemy kule.

W każdą wciskamy po 2 kawałeczki kiełbasy i ponownie formujemy kule.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą.

Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Pieczemy około 20 minut w 220 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 18.05.2012 14:02
efektowne
Ewa104 18.05.2012 13:29
uwielbiam tego typu wypieki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak