Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb Staropolski (dwa bochenki)

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 500 ml
mąka pszenna 900 g
drożdże świeże 30 g
sól 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
rozmaryn 1/2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
margaryna do smarowania formy
mąka do posypania formy
mąka żytnia 100 typ 2000
oregano 1 łyżeczka
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Staropolski (dwa bochenki)

Drożdże rozdrabniamy razem z zakwasem w ciepłej wodzie.
Dodajemy je do mąki pszennej i żytniej pełnoziarnistej TYP 2000.
Wsypujemy wszystkie przyprawy i sól.
Miksujemy mikserem około 10 minut, a następnie wyrabiamy kolejne 10 minut rękami.
Przekładamy do miski.
Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 6 godzin by ciasto podrosło.
Po tym czasie wyciągamy na stolnice, wyrabiamy kolejne 10 minut.
Dzielimy na dwie równe części i wkładamy do posmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek np.keksówki 30 cm lub specjalnej formy na chleb.
Smarujemy mlekiem.
Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem na 60 minut w temperature 200 stopni C.

Podczas pieczenia dobrze jest wstawić garnczek z wodą.
Wyciagamy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 04.03.2013 13:51
super,zazdroszczę umiejętności,podziwiam
magduś83 10.12.2012 16:32
też podziwiam, może sie kiedyś zabiore za chlebki :)
adelajda 25.08.2012 13:35
taki pieczony w domu jest najlepszy !
wedith1 25.08.2012 12:09
Taki domowy chlebek to skarb!
ElizaT 02.08.2012 11:14
świetnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!
kate.500 24.07.2012 07:46
super
caralajna 16.07.2012 12:30
domowy najlepszy
kochanyptysiu 09.07.2012 15:01
ekstra
iziona 21.05.2012 06:40
Mnie chleby nie lubią i prawie nigdy mi nie wychodzą więc tym bardziej jestem pełna podziwu
misia53 20.05.2012 00:13
Ja też podziwiam i jeszcze dodatkowo ,że wyrabiacie ciasta drożdzowe mikserem .....ja nie umiem....
olkaaa 19.05.2012 12:40
super
ben-ka 19.05.2012 11:01
normalnie Cię podziwiam za peczenie tych przeróżnych chlebków.
Katarzyna87 18.05.2012 09:22
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak