Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczaw na zimę

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szczaw
sól
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Szczaw na zimę

Kroki postępowania

1
Szczaw przebieramy,odrzucając zbędne "trawki", które zawsze się schwycą niechcący przy zbieraniu szczawiu, a także robaczywe listki. Obrywamy co większe ogonki (choć niektórzy je zostawiają), następnie myjemy.
Krok 1 - Szczaw na zimę foto
2
Kroimy go dość drobno. Zasypujemy solą.(oli musi być wagowowo około 20 % w stosunku do szczawiu) Odstawaimay na
bok, aby puścił sok, lub (co ja robię) mieszamy ręka listki szczawiu razem z solą, wcierając sól w listki.Powstałą papkę przekładamy do czystych słoiczków. Na jej wierzch wlewamy olej - niedużo-tylko tyle by przykrył szczaw cieniuteńką warstewką. Dzięki temu powietrze nie będzie przedostawało się do środka i szczaw lepiej przetrzyma przechowywanie.
Krok 2 - Szczaw na zimę foto
3
Słoików nie trzeba pasteryzować. W ciemnym i w miarę chłodnym miejscu spokojnie powinny przetrwać , do czasu kiedy zechcecie szczaw spozyć.
Krok 3 - Szczaw na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 01.01.2013 17:43
taki szczaw przygotowanemu samemu jest gwarancją jakości i dobrego smaku
Rafał10 18.05.2012 19:31
muszę się w końcu wybrać na ten szczaw :)
fijolek91 18.05.2012 17:42
fajny pomysł
Amellia 18.05.2012 08:56
tez tak robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak