Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy gryczanej.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 25 dag
masło 1 łyżka
margaryna 1 łyżka
cebula biała 1 szt
por 2 szt
pieczarki 30 dag
śmietana 12% 10 dag
natka pietruszki 1 pęczek
sól
pieprz
cebula czerwona 1 szt
twaróg 30 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy gryczanej.

Kroki postępowania

1
W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Dodajemy do niej odrobinę soli, masło i kaszę. Mieszamy, aż wszystko ponownie zacznie się gotować. Przykrywamy wtedy garnek pokrywką i gotujemy na maleńkim ogniu, aż kasza wchłonie wodę.
Krok 1 - Zapiekanka z kaszy gryczanej. foto
2
Cebulę i pory kroimy w plasterki. Następnie musimy je zeszklić na patelni-na margarynie. Osobno podsmażamy obrane i pokrojone pieczarki. Kaszę mieszamy z pokruszonym białym serem, usmażonymi warzywami i pieczarkami oraz pieprzem. Pieprzu sypiemy dość dużo, powinien on być w daniu wyraźnie wyczuwalny. Wkładamy wymieszane składniki do natłuszczonej blaszki i zapiekamy danie w piekarniku nagrzanym do 250 stopni około 30 minut.
Krok 2 - Zapiekanka z kaszy gryczanej. foto
3
Wyjmujemy danie z piekarnika. Polewamy je roztrzepaną śmietaną , po czym zapiekamy jeszcze 10 minut.
Krok 3 - Zapiekanka z kaszy gryczanej. foto
4
Zajadamy gorące, posypane natka pietruszki.
Krok 4 - Zapiekanka z kaszy gryczanej. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka172 17.11.2012 18:32
ciekawy przepis
jasiek 31.07.2012 20:59
coś nowego
fijolek91 18.05.2012 17:43
pycha
Amellia 18.05.2012 08:56
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak