Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
jajko 1 szt
sól
pieprz
majeranek
tłuszcz do smażenia
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
cukinie małe 2 szt
cebula 1 szt
pieczerki 15 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

Kroki postępowania

1
W pierwszej kolejności przygotowujemy pulpeciki. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i bułkę tartą - w takiej ilości, aby dało się ulepić kotleciki. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy krótko na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Kotleciki nie muszą się dokładnie upiec-chodzi o to, by z zewnątrz się podsmażyły, aby dało się je później nadziać na patyczki od szaszłyków. Kroimy warzywa -paprykę w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w grube plastry. Pieczarki obieramy,nie musimy ich kroić - super wyglądają w szaszłykach w całości. Nadziewamy warzywa i mięsne kulki na patyczki do szaszłyków.
Krok 1 - Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego foto
2
Posypujemy je dowolnymi przyprawami. Wrzucamy szaszłyki na grilla.
Krok 2 - Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego foto
3
Jeśli lubicie warzywa lekko surowawe, twardawe - pieczcie szaszłyki bezpośrednio na ruszcie. Jeśli wolicie raczej mięciutkie, bardziej "ugotowane" - zawińcie każdy z szaszłyków w kawałek folii aluminiowej i tak je pieczcie.
Krok 3 - Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renia1 18.05.2012 13:23
jakież smakowite i kolorowe....no ale jak ma sie malych pomocników, to wiadomo ze wszystko szybciej i łatwiej idzie ;)
Amellia 18.05.2012 08:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak