Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowo-kokosowe bułeczki drożdżowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serek president 2 szt
cukier do smaku
wiórki kokosowe 4 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 1 szt
mleko 3/4 szkl
drożdże 3 dag
olej 1 łyzka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
białko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Serowo-kokosowe bułeczki drożdżowe

Przesianą mąkę wsypujemy do miski, robimy w środku dołek. Wlewamy do niego letnie mleko, rozpuszczamy w nim drożdże, wsypujemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Po chwili, gdy drożdże zaczną "chodzić" dodajemy żółtko i olej. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Serek słodzimy do smaku i dodajemy wiórki kokosowe.Starannie mieszamy. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i kroimy w prostokąty o wielkości około 6 cm x 8 cm. Na każdą połówkę prostokąta kładziemy serek, przykrywamy druga połówką ciasta i zlepiamy ze sobą za pomocą widelca. Smarujemy bułeczki rozbełtanym białkiem jaja. Nacinamy kilkakrotnie bułeczki w poprzek . Pozostawiamy na chwilkę aby podrosły jeszcze troszkę. Pieczemy w temperaturze 220 stopni - około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnyeshka 10.06.2012 23:41
na pewno pyszne
Kamila/kami007 18.05.2012 11:40
pysznie wyglądają
Dorota_31_ 17.05.2012 22:04
super pomysł
Rafał10 17.05.2012 21:42
Wyglądają bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak