Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwinią, kruszonką i pianką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jaja 5 sztuk
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
margaryna do pieczenia 1 sztuka
masło 1/2 kostki
cukier puder 1, 3/5 szklanki
budyń śmietankowy 1 sztuka
ser 1/2 kg
jajko 1 sztuka
brzoskwinia 1 mała puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwinią, kruszonką i pianką

Ciasto:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczeni. Następnie dodajemy margarynę w kostce i siekamy nożem. Dodajemy żółtka jaja, a dokładnie ich 5 sztuk. dodajemy3/4 szklanki cukru i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Pierwszą cześć ciasta wykładamy na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, drugą służąca nam jako kruszonka wsadzamy do lodówki.
Składniku na mase z serem musmy ze sobą połączyć mianowicie: jajko, ser, 3/5 szklanki cukier puder, 1/2 kostki masla, budyń. Miksujemy wszystko. Brzoskwinię kroimy w czastki i jak kto woli mieszamy ją w masie serowej, bądz tez mase serową wykładamy na blachę z ciastem i na wierzchu układamy. Pieć białek jaja, które nam został biorąc wczesniej same żółtka do ciasta ubijamy na pianę , dodając powoli do niej 1 szklanę cukru pudru-etapowo. WYkładamy taką piankę na masę serową , a na nią ścieramy na tarce kruszonkę, z ciasta z lodówki. Pieczemy w temp 180 stopni w rozgrzanym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 01.09.2012 20:59
wyglada elegancko
Kikiriki 19.05.2012 12:59
fajne
Rafał10 17.05.2012 21:46
oooo właśnie taki muszę zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak