Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne placki ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1/2 kg
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne placki ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę. Ma jej być tyle, aby masa była zwarta, ale nie za gęsta. Następnie masę ziemniaczaną solimy oraz pieprzymy do smaku.
Krok 1 - Tradycyjne placki ziemniaczane foto
2
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję masy ziemniaczanej i smażymy placuszki na złoty kolor z obydwu stron.
Krok 2 - Tradycyjne placki ziemniaczane foto
3
Usmażone placki ziemniaczane osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy same lub ze śmietaną albo cukrem.
Krok 3 - Tradycyjne placki ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulisia_elk 17.05.2012 19:00
Placki to jest to !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak