Sposób przygotowania

Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Piec 30 min w temp. 170st.

CIASTO CIEMNE:
4 jajka,
20 dag margaryny,
szkl. cukru,
4 łyżki wody,
3 łyżki kakao,
1 i 1/2 szkl. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, stale mieszając. Ostudzić. Dodać mąkę, żółtka oraz proszek. Wymieszać. Dodać ubite białka.

CIASTO KOKOSOWE:
3 białka,
15 dag cukru,
15 dag kokosu.

Białka ubić, dodać cukier i wiórki. Na blaszkę wykładać kupkami, na przemian ciasto kokosowe i ciemne. Piec ok. 35 min w temp. 175st.

KREM:
1/2 l mleka,
3 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 żółtka,
kost. margaryny,
sok z cytryny,
4 batony "Ikar".

Mleko zagotować z cukrami. Żółtka ubić z mąką i odrobiną mleka i, mieszając, wlać na gotujące się mleko, zagotować. Ostudzić. Masę utrzeć z margaryną i podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, a do drugiej rozpuszczone z 2 łyżkami mleka, przestudzone batony.

SKŁADANIE CIASTA:
1) Połowa ciemnego ciasta z kokosem
2) Masa czekoladowa
3) Biszkopt
4) Masa cytrynowa
5) Druga część ciemnego ciasta z kokosem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    motylwe

    bardzo ciekawe i na pewno smaczne- z takimi batonami nigdy nie jadłam
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ciekawa nazwa i apetyczny wygląd ciasta zachęcają do zrobienia.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata22

    piękne, ale z pewnościa pracochłonne ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    pysznie wygląda
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wygląda przesmacznie
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    podoba mi się ten przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    pajbek

    Wygląda rewelacyjnie :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !