Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cappuccino

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 4 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Ciasto: białka 5 szt
kokos 20 dag
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa: żóltka 5 szt
cukier waniliowy 1 op
mąka pszenna 3 łyżki
budyń waniliowy 1 op
mleko 2 szkl
cukier 3/4 szkl
masło 1 kostka
cappuccino 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cappuccino

Przygotowanie biszkoptu kakaowego: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier oraz żółtka, ostrożnie miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao, lekko mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Przygotowanie ciasta: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temp. 180*C 30 minut na złoty kolor. Przygotowanie masy: mleko, cukier, budyń, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy przestudzony budyń oraz kawę cappuccino, ucieramy na gładką masę. Przełożenie: biszkopt kakaowy-masa-ciasto-masa-biszkopt kakaowy-polewa przygotowana wg sprawdzonego przepisu. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak