Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzodkiewka duszona po staropolsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rzodkiewka 1 pęczek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 łyżecz.
masło 2 łyż.
mąka 2 łyż.
mleko 3 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Rzodkiewka duszona po staropolsku

Kroki postępowania

1
Oczyszczony pęczek rzodkiewek, posolić, zalać szklanką rosołu, dodać łyżkę masła i dusić.
Krok 1 - Rzodkiewka duszona po staropolsku foto
2
Gdy zmiękną wyjąć z rosołu, lekko obsypać cukrem i obrumienić na patelni na łyżce masła. Potem oprószyć mąką, jeszcze zasmażyć, włożyć z powrotem do rosołu zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie zagęścić jeszcze mąką, aby powstał dość rzadki sos.
Krok 2 - Rzodkiewka duszona po staropolsku foto
3
Rzodkiewkę podawać z ziemniakami i mięsem.
Krok 3 - Rzodkiewka duszona po staropolsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 04.09.2012 22:22
ciekawy pomysł na danie z rzodkiewki :)
Iwusia 28.06.2012 23:04
bardzo fajny przepisik :)
Mysiunia 12.06.2012 19:44
nigdy nie słyszałam o czymś takim i nawet nie przypuszczałam, że coś takiego można zrobić z rzodkiewek :) ale przepis mi się podoba i efekt końcowy też niezły :)
Amellia 17.05.2012 08:54
fajne
halina55 16.05.2012 21:12
Pyszna
cris04 16.05.2012 20:49
Nie jadłam nigdy duszonych rzodkiewek!
fijolek91 16.05.2012 18:37
ciekawy pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak