Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż po hindusku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 200 g
cebula 2 szt.
sól 1 łyżecz.
kurkuma 2 łyżecz.
cynamon 1 laska
kardamon 6 nasion
kumin 1 łyżecz.
rodzynki 1 garść
orzechy 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż po hindusku

Kroki postępowania

1
Smażyć cebulę na oleju na dużej patelni przez 10-12 minut, aż będzie złota. W tym czasie napełnić wodą duży garnek, zagotować wodę, dodać sól, kurkumę i laskę cynamonu. Wsypać ryż i ponownie zagotować.
Krok 1 - Ryż po hindusku foto
2
Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 10 min. Ryż powinien być lekko twardy. Odcedzić ryż na dużym sitku i opłukać wrzącą wodą. Zostawić, aby wysechł. Do cebuli dodać rozgnieciony kardamon i kmin, krótko smażyć.
Krok 2 - Ryż po hindusku foto
3
Wrzucić rodzynki sułtańskie i prażone orzechy nerkowca, dodać odcedzony, gorący ryż. Podawać od razu.
Krok 3 - Ryż po hindusku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fijolek91 16.05.2012 18:39
muszę spróbować:)
zdzichu 16.05.2012 18:27
pyszny
zdzichu 16.05.2012 18:26
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak