Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik na zimno z kaszą manną

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 l
kasza manna 4 łyżki
jajko 1 szt
cukier puder 1 szkl
margaryna 1 kostka
Biszkopty 1 op
galaretka pomarańczowa 1 szt
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na zimno z kaszą manną

Kaszę mannę wsypać na gotujące się mleko i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając 7-10 minut. Po ugotowaniu kaszę odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Do wystudzonej kaszy manny dodajemy całe jajko. Do masy z masła i cukru pudru dodajemy porcjami kaszę manną, dokładnie ucieramy. Tortownicę o średnicy 21 wykładamy folią spożywczą. Następnie na dnie układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy masę z kaszy. Całość wstawiamy do lodówki, aby masa dobrze stężała. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie pokrojone brzoskwinie układamy na stężałej masie, całość zalewamy tężejącą galaretką. Torcik ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 11.07.2012 22:08
smakowicie wygląda
alaaa 11.07.2012 22:04
widząc to zdjęcie w końcu będę musiała zrobić taki tort z kaszy manny,super
kuklik 18.05.2012 19:36
świetne
iziona 17.05.2012 08:05
Widziała już podobny pomysł na ciasto i miałam spróbować Twoje wyglada pysznie:)
Henryka2 16.05.2012 20:32
Ekstra pomysł!
halina17 16.05.2012 18:48
smaczny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak