Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi na ciepło

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś wędzony 1 kawałek
ogórek 1 sztuka
nori 1 sztuka
tempura 1 sztuka
wasabi 1 (pasta)
ryż do sushi 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi na ciepło

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowujemy sushi. Na płat nori rozkładamy warstwę ryżu, maczając dłonie w wodzie. Dzięki temu ryż nie będzie się do nich lepił. Na 1/3 wysokości od siebie nakładamy odrobinkę wasabi. W tym samym miejscu kładziemy kawałki łososia i pasek ogórka. Zwijamy ciasno z pomocą specjalnej maty do zawijania. Tak przygotowaną rolkę kroimy na 8 kawałków – ostrym nożem
Krok 1 - Sushi na ciepło foto
2
Przygotowujemy tempurę zgodnie z opakowaniem. Ma być zimna.
Krok 2 - Sushi na ciepło foto
3
W rondelku rozgrzewamy olej. Ja nie smażyłam w głębokim tłuszczu, wolę obrócić na drugą stronę podczas smażenia. Kawałki sushi maczamy w tempurze i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia.
Krok 3 - Sushi na ciepło foto
4
Można odsączyć na ręczniku papierowym po wyjęciu.
Krok 4 - Sushi na ciepło foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulisia_elk 28.04.2013 12:12
Proszę Pyzo już będziesz wiedziała jak zrobić http://www.doradcasmaku.pl/przepis/212685/ryz-do-sushi.html
SmacznaPyza 25.01.2013 13:01
jak to gotowy ryż co sushi ? to podstawa każdego sushi i bez opisu jak go przygotować reszta jest bez sensu
Michaś 21.07.2012 17:48
fajnie wyglada
Mati3 16.05.2012 18:14
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak