Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowa tarta z karmelem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna w kostce 175 g
mąka krupczatka 2 szklanki
żółtko jajek 2 szt
śmietana 18-procentowa 2 łyżki
cukier drobny 6 łyżek
cukier wanilinowy 1 opakowanie
gruszki 1 kg
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masło 30 g
bita śmietana 200 ml
lody śmietankowe 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowa tarta z karmelem

Cukier wanilinowy, proszek do pieczenia wymieszać z mąką( plus minus dwie szklanki). Dodać żółtka, śmietanę, margarynę i wyrobić ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 minut do lodówki. W tym czasie obrać gruszki i pokroić je w ósemki lub ćwiartki. Przygotować karmel z cukru w blaszce do pieczenia. Na koniec nabić masło na widelec i szybko mieszając rozpuścić w karmelu. W gorącym jeszcze karmelu układać ciasno obok siebie ósemki owoców( gdyby się przewracały można ściąć czubki ósemek). Na gruszki włożyć rozwałkowane ciasto---- nie odwracać blaszki. Piec 45 minut w piekarniku ok. 190 stopni. Wyjąć poczekać aż się przestudzi. Gdy jest jeszcze ciepłe odwrócić blaszkę i w ten sposób wyłożyć tartę…podawać jeszcze ciepłe z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta2604 02.09.2012 11:18
pycha
dwa pokoje z kuchnią 16.05.2012 21:40
gruszkowa na bank jest pyszna!
Rafał10 16.05.2012 15:54
Wygląda bardzo apetycznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak