Sposób przygotowania

Cukier wanilinowy, proszek do pieczenia wymieszać z mąką( plus minus dwie szklanki). Dodać żółtka, śmietanę, margarynę i wyrobić ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 minut do lodówki. W tym czasie obrać gruszki i pokroić je w ósemki lub ćwiartki. Przygotować karmel z cukru w blaszce do pieczenia. Na koniec nabić masło na widelec i szybko mieszając rozpuścić w karmelu. W gorącym jeszcze karmelu układać ciasno obok siebie ósemki owoców( gdyby się przewracały można ściąć czubki ósemek). Na gruszki włożyć rozwałkowane ciasto---- nie odwracać blaszki. Piec 45 minut w piekarniku ok. 190 stopni. Wyjąć poczekać aż się przestudzi. Gdy jest jeszcze ciepłe odwrócić blaszkę i w ten sposób wyłożyć tartę…podawać jeszcze ciepłe z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !