Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne tiramisu na biszkoptach z mascarpone

5.0
(38)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopty podłużne ok. 12 sztuk
serek mascarpone 300 gramów
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 3 łyżki
ekstrakt waniliowy 0,5 łyżeczki
kakao do posypania
likier amaretto 100 mililitrów
kawa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne tiramisu na biszkoptach z mascarpone

Kroki postępowania

1
Zaparzam bardzo mocną kawę i pozostawiam do ostygnięcia. Schłodzoną mieszam z likierem Amaretto w proporcji 1:1.
Krok 1 - Tradycyjne tiramisu na biszkoptach z mascarpone foto
2
Żółtka ucieram z cukrem pudrem do białości, najlepiej w makutrze.
Krok 2 - Tradycyjne tiramisu na biszkoptach z mascarpone foto
3
Do masy żółtkowej dodaję ekstrakt waniliowy oraz porcjami serek mascarpone i dokładnie ucieram na jednolity krem.
Krok 3 - Tradycyjne tiramisu na biszkoptach z mascarpone foto
4
Naczynie wykładam folią spożywczą. Biszkopty maczam z obu stron w kawie z likierem i układam warstwę w naczyniu.
Krok 4 - Tradycyjne tiramisu na biszkoptach z mascarpone foto
5
Na biszkopty wykładam 1/3 część kremu i równo rozprowadzam. Krem posypuję warstwą ciemnego kakao.
Krok 5 - Tradycyjne tiramisu na biszkoptach z mascarpone foto
6
Ponownie układam na kremie warstwę nasączonych biszkoptów, drugą część kremu i kakao. Tworzę w sumie trzy warstwy, wierzch posypuję kakao. Ciasto schładzam w lodówce.
Krok 6 - Tradycyjne tiramisu na biszkoptach z mascarpone foto
7
Tiramisu należy przechowywać w lodówce ze względu na surowe żółtka w masie i należy spożyć w ciągu 2 dni. Ten deser można także lekko zamrozić (ok. 15-20 minut w zamrażarce).
Krok 7 - Tradycyjne tiramisu na biszkoptach z mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

03.03.2014 21:04
Czy tiramisu z tego przepisu jest sztywne czy płynące bo do tej pory za każdym razem wychodziło mi płynne i nie jest to zbyt fajne więc ? (nie robiłam jeszcze z tego przepisu)? ? ? ? ? ?
rjustysia 09.02.2014 17:27
@Anonim: Na przedostatnim zdjęciu widać, że ostatnią warstwę stanowi krem, który przykrywa biszkopty (a nie herbatniki)i to on jest posypany kakao. Wszystkie ciastka są nasączone ponczem z kawy i amaretto.
26.01.2014 19:53
na ostatnim zdjęciu widać herbatniki posypane kakao, czy one nie są zbyt twarde jako warstwa końcowa? czy może są czymś namoczone?
fotoviderek 31.05.2013 07:12
Super ciacho :)
Aannkaa82 31.03.2013 21:53
Uwielbiam tiramisu, Twoje wygląda niesamowicie apetycznie :)
Elżbieta17 15.11.2012 10:55
rewelacyjny deser:)
Juleczka20 01.08.2012 16:24
pychotka
kamyk 16.06.2012 21:17
super ciastko
treonina 09.06.2012 23:31
super! :-)
Katarzyna54 17.05.2012 09:02
pycha
cris04 16.05.2012 20:41
Mój ulubiony deser...
Misiabe 16.05.2012 16:04
ale mam teraz smaka na ten deser...
paulisia_elk 16.05.2012 13:22
tiramisu to jest to ;) Smaczne !
agnieszka137 16.05.2012 13:16
Pięknie wygląda! Uwielbiam ten deser!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak