Sposób przygotowania

rabarbar obieramy z cienkiiej skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy wodę i podduszamy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy cukier i chwilę mieszamy gotując.

Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtko, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. Podzielić ciasto ma 2 częsci ( jedna to 3/4. druga 1/4 .Jedną część wywałkować w formie prostokąta o grubości 1 cm i ułożyć na posmarowanej masłem blasze, brzegi wyrównać palcami, nakłuć wstawić do gorącego piekarnika. Podpiec, wyjąć słuchdzić , posmarować RABARBAREM ZE SŁOIKA- . Resztę ciasta wywałkować , przenieść, pokroić w paski i nakryć placek Wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor, Ogien z góry i z boku powinienb być większy niz z dołu. Posypujemy cukrem pudrem Pzrepis na małą blaszkę.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    dobre ciasto
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Ciekawy i smaczny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kas2

    uwielbiam!
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    uwielbiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    zapowiada się smaczne ciasto:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    wyśmienite ciasto, uwielbiam z rabarbarem i w sezonie bardzo często piekę
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    teraz zaczyna się sezon rabarbaru, pyszne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !