Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron 500 gram
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
woda 1 litr
ser żółty 40 dag
mielonka 25 dag
wędlina 25 dag
oliwki zielone 20 sztuk
kostka rosołowa 1/3 sztuki
pieczarki 50 dag
masło do wysmarowania naczynia
papryczka chili 1/3 sztuki
cebula 2 sztuki
szczypiorek wg uznania
papryka żółta 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka

Kroki postępowania

1
Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Ale go tylko lekko podgotowujemy ( wtedy szybciej bedzie gotowa nasza zapiekanka) Następnie odcedzamy go w durszalku.
Krok 1 - Zapiekanka foto
2
Wodę zagotowuwujemy, dodajemy kostkę rosołową, podsmażoną obraną i pokrojoną cebulę, papryczkę chilli. i pokrojone w kostkę wędlny dodajemy do wody z kostką rosołową. Podobnie robmy z papryką, wczesniej płuczemy ją i oczyszczamy z zziaren nasiennych. Dodajemy pokrojone , obrane pieczarki. Wszystko dopawiamy do smaku. Następnie Odzielamy "sos" od nadzienia. NAdzienie mieszamy z makaronem wyłożonym do naczynia żaroodpornego oliwkami i szczypiorkiem..
Krok 2 - Zapiekanka foto
3
wszystko posypujemy startym serem żóltym i polewamy "sosem"
Krok 3 - Zapiekanka foto
4
Pieczemy w temp. 180 stopni w rozgrzanym piekarniku, sprawdzając co jakiś czas. Smacznego
Krok 4 - Zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 19.05.2013 22:14
smaczne jedzonko
EWI 16.05.2012 08:52
mniam
halina55 15.05.2012 22:45
Pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak