Sposób przygotowania

Rabarbar obrać z włókien i pokroić w niewielkie kawałki.
Włożyć do dużego garnka i zasypać cukrem.
Wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem.
Następnego dnia dodać skórkę otartą z cytryny i 2 goździki.
Garnek postawić na najmniejszym płomieniu, nakryć go i ogrzewać, aż cukier się rozpuści, a rabarbar puści dużo soku.
Po ok.1,5 godziny ogrzewania odcedzić sok, a rabarbar wylać na sito wyłożone tetrą lub gazą.
Wycisnąć z rabarbaru resztę soku.
Sok przelać do słoiczków i zapasteryzować.

Pozostały rabarbar można wykorzystać jako farsz do naleśników, jako dodatek do kisielu i galaretki, albo nadziać nim domowe rogaliki i drożdżówki.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Justyna87

    fajne:)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Do czego używasz takiego syropku?Z rabarbaru nigdy nie robiłam.
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Najprościej jako dodatku do wody mineralnej lub herbatki. Ale czasami polewam nim sałatkę owocową, lody lub kaszkę :)
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami :) Z pewnością każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    eagle

    Już wiem, co zrobię z rabarbarem :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    eagle

    Już wiem, co zrobię z rabarbarem :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    chelsi

    coś pysznego!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !