Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka ze smażoną śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna 300 gram
mąka ziemniaczana 50 gram
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
sól do smaku 1 łyżeczka
śmietana 18-procentowa 4 szklanki
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ze smażoną śmietaną

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę. Dosypujemy obie mąki, jajko, sól, i całość bardzo dokładnie mieszamy wygniatając ciasto. Podzielamy ciasto na 3 mniejsze porcje ,tworząc kule. Każdą z nich wałkujemy i kroimy nożem podłużny pasek. Pasek obsypujemy mąką aby ciasto się nie kleiło i kroimy ukośnie tworząc wałeczki.
Krok 1 - Kopytka ze smażoną śmietaną foto
2
Gotowe kopytka wrzucamy na gotującą się wodą z odrobiną soli oraz oleju. Gdy wypłyną na wierzch, znak że są ugotowane
Krok 2 - Kopytka ze smażoną śmietaną foto
3
Śmietana do kopytek: Na patelnię wylewamy 4 szklanki śmietany wiejskiej. Dodajemy 1 łyżkę smalcu i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować i zmieniać kolor na ciemniejszy, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gdzieś w ciągu 5 minut od mieszania śmietana stanie się złocista i będzie jej bardzo mało.Wtedy odstawiamy z palnika i jeszcze chwilkę smażymy
Krok 3 - Kopytka ze smażoną śmietaną foto
4
Ugotowane kopytka podajemy z gorącą śmietaną
Krok 4 - Kopytka ze smażoną śmietaną foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak