Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

eExpresowe pulpety w sosie pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 50 dkg
bułka czerstwa
jajko
cebua 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
śmietanka 100ml 30%
mąka pszenna 3-4 łyż
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie 3
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyż
olej 2 łyż
pieprz i sól
przecier pomidorowy 2 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: eExpresowe pulpety w sosie pomidorowym

Do mięsa dodajemy jedną pokrojoną w kosteczkę cebulę, namoczoną w wodzie czy mleku i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz cayenne, płaską łyżkę soli i pieprz.
Masę dokładnie wyrabiamy i gdyby nie była spójna to dodajemy bułkę tartą.
Mięso wkładamy do lodówki, żeby przeszło przyprawami.
W międzyczasie w garnku na oleju podsmażamy cebulę, kiedy się zrumieni dolewamy wody- minimum połowę mniej niż chcemy uzyskać w efekcie sosu.
Dodajemy ziele i listek laurowy- kiedy woda zawrze, zaczynamy wrzucać kolejno uformowane pulpeciki, gotujemy ok 15 minut.
Po tym czasie sprawdzamy jednego pulpeta, czy już jest w środku ugotowany.
Dodajemy przecier, mąkę rozrabiamy z zimną wodą i cały czas mieszając wlewamy do sosu.
Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 14.05.2012 23:37
Zamiast uśmiechu niechcący oczko mi się zrobiło z emotikonki. Żeby nie było, mój powyższy komentarz nie jest żartem tylko faktycznie potrawa mi się podoba he he ;)
patusia 14.05.2012 23:35
Wyglądają bardzo zachęcająco. Aż chciałoby się spróbować ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak