Sposób przygotowania

Zakwas robimy minimum 3-4 dni przed przygotowaniem barszczu.

myjemy i obieramy buraki. Kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do dużego słoika bądź do dużego garnka jesli nie posiadamy słoika. Zalewamy letnią wodą, tak by zakryła buraki. Dodajemy obrany czosnek, pieprz, sól, liście laurowe. Na wierzchu kładziemy kromke chleba razowego. Na koniec sałoik zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Co jakiś czas przemieszczać.
Gdy zakwas będzie gotowy przecedzić przez gaze by pozbyć się pływających drobin.
Do wywaru można dodać też cebulę pokrojoną w talarki.

Komentarze

  • 1
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !