Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser rabarbarowy z kremem śmietanowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 3/4 kg
śmietana 30% 1/2 litra
Zagęstnik ''Śnieżka'' 2 op.
cukier waniliowy
serek mascarpone 200 g
skrobia kukurydziana
cukier
wino białe 1/3 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser rabarbarowy z kremem śmietanowym

Rabarbar obrać z włókien i pokroić w grube plasterki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cukier, cukier waniliowy i wino - upiec w rozgrzanym piekarniku ok.40 minut, pod przykryciem.
Ostudzić i przecedzić.
Schłodzić śmietakę i ubić ją z dodatkiem Śnieżki na sztywno.
Do śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać na jednolitą masę za pomocą miksera.
Do gotowego kremu ostrożnie wmieszać upieczony rabarbar.
Pozostały z pieczenia sos zagęścić odrobiną skrobi kukurydzianej.
Krem śmietanowo-rabarbarowy przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki.
Sos ostudzić i polać nim krem tuż przed podaniem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 17.08.2012 14:50
ciekawy ten deser
eagle 17.06.2012 11:52
Fajny pomysł na eserek :)
Kamila/kami007 14.05.2012 10:52
pychota
Habibi 14.05.2012 08:25
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich przepisów :) Z pewnością każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
ziutula
ziutula 14.05.2012 00:39
lubię rabarbarowe desery

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak