Sposób przygotowania

Jeśli chodzi o proporcje zasada jest prosta: gniotę ugotowane ziemniaki i wkładam do miski. Potem dzielę na 4 części, jedną część wyciągam na zewnątrz i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Działa przy każdej proporcji, zawsze wychodzi i nie trzeba się zastanawiać ile czego wsypać :)

Ziemniaki ugniatamy z mąką i formujemy w kulki robiąc dziurkę. Wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy do czasu gdy kluchy wypłyną na wierzch.

Spotkałem się z przepisem w którym do ciasta dodawane było również jajko, ale ja uważam że bez smakują znacznie lepiej (są wtedy bardziej pulchne).

Łatwe, szybkie i smaczne (można podawać z dowolnym sosem, mięsem, surówką).

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika1968

    Też zawsze stosuję taką proporcję z mąką
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kasia36

    fajne te kluski

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !