Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg smażony

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg świeży patroszony 2 sztuki
cytryna 1 cała
sól
pieprz
pietruszka garść
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg smażony

Pstrągi należy umyć i oczyścić. Jeśli jest taka potrzeba trzeba je również wypatroszyć. Każdy kawałek ryby dokładnie posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Do środka każdej ryby wkładamy drobno posiekaną pietruszkę i plasterek cytryny. Rybę układamy na półmisku i skrapiamy z każdej strony cytryną. Odstawiamy do lodowki na dwie godziny. Po tym czasie jajko rozkłucamy z solą i pieprzem. Rybę lekko odciskamy, aby nie była za bardzo mokra. Ze środka wyjmujemy cytrynę. Panierujemy rybę najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle, aż skórka będzie przysmażona. Ja rybę podałam z chlebem, ale równie smaczna jest z sałatką i ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.12.2013 11:44
Dobra ryba.
mamusia1 09.08.2012 21:01
wspaniały
Piotr-21 13.05.2012 21:12
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak