Sposób przygotowania

Kruchy spód: W misce mieszamy pokruszone herbatniki, cukier muscovado, drobno posiekane orzechy włoskie i 60 g rozpuszczonej Kasi. Mieszamy do uzyskania wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno i boki tortownicy.Pieczemy przez 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C.

Masa sernikowa: Do serka dodajemy 100 g rozpuszczonej i ostudzonej Kasi, 3/4 szkl. cukru, budyń, 4 łyżki kwaśnej śmietany i sok z cytryny i miksujemy na niskich obrotach, dodając po 1 żółtku. Na koniec dodajemy stopniowo 1/2 szkl. mleka i dalej miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą sernikową. Wylewamy na upieczony kruchy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 60-70 min w temp. 190-200 'C.

Polewa czekoladowa: Do rondelka dodajemy 60 g Kasi, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka i 3 łyżki cukru, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się składników.Gotujemy ok 3 min. i ostudzamy masę.

Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, aż do wystudzenia, następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy jeszcze. Całkowicie wystudzony sernik polewamy przygotowaną wcześniej polewą czekoladową. Ozdabiamy i podajemy. Smacznego!

Moja rada:
Sernik warto ozdobić płatkami migdałowymi i wiśniami z wiśnióweczki, co podkreśla i wzbogaca smak sernika.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kamila/kami007

    ślicznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    wygląda smakowicie :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    nie ma jak serniczek :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anka1

    sernik do wszystkiego dobry :D
  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    Pewnie, że dobry, zapraszam na kawałek serniczka :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bożena13

    genialny!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Natalia40

    mniaaaam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    doskonały
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    JOANNA16

    pyszny serniczek
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ppaulina

    wygląda smakowicie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !