Sposób przygotowania

Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, odsunąć na bok i szybko ucierać, rozbijając grudki. Ciasto drewnianą łyżką wybijamy na małym ogniu, aż będzie gładkie i lśniące i dostatecznie wysmażone. Odstawić na bok, lekko przestudzić i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Wyrabiać łyżką. Blachę posmarować margaryną. Ciasto nakładać łyżką lub szprycką w kształt podłużnych eklerów (długość ok. 10 cm, szerokość ok. 3 cm), w odstępach. Piec ok. 20 minut w bardzo gorącym piekarniku, ok. 200 C, gdy wyrosną i lekko się zrumienią, zmniejszyć temperaturę do ok.180 C i wysuszamy przez około 5 minut. Ostudzić, a następnie przekroić na pół wzdłuż, najlepiej nożem do pieczywa.

Przyrządzamy krem: żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Z 1/2 l mleka odlać 1 szklankę mleka. Resztę zagotować z wanilią przekrojoną wzdłuż i wyjętymi ziarenkami. Do odlanej 1 szkl. mleka dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną i dobrze rozmieszać, wlać do gotującego się mleka, wyjmując wcześniej laskę wanilii. Następnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy aż masa będzie wystarczająco gęsta. Możemy do masy na końcu dodać likieru. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na ostudzone i przekrojone wzdłuż eklery. Ozdabiamy polewą czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do czasu aż masło się ładnie rozpuści), ewentualnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo lubię..
  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    Polecam bardzo smaczne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    prezentuja sie zachwycajaco
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    JOANNA16

    mniam, mniam, pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ppaulina

    wygląda smakowicie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !