Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
cukier puder 1,5 szkl
masło 1 1/2 kostki
jaja 5 szt
śmietana 2-3 łyżki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
czarna porzeczka 700 gramów

Porada

Możecie użyć sezonowych, kwaskowatych owoców: wiśni, jabłek, śliwek ...

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami

Kroki postępowania

1

Żółtka oddzielić od białek. Masło ucierać z 1/2 częścią cukru i dodawać pojedynczo żółtka ciągle mieszając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ciasto zagnieść. Podzielić na trzy równe części; do jednej części dodać kakao i śmietanę wyrobić, kulki ciasta schłodzić.

Krok 1 - Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami foto
2

Porzeczki, umyć, osuszyć.  Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno. Schłodzoną część jasną ciasta poskubać i małymi porcjami układać na blaszce. Na to wyłożyć owoce. Przykryć je poskubanym ciastem z kakao. Na to wyłożyć pianę z białek i posypać poskubaną trzecią częścią jasnego ciasta.

Krok 2 - Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami foto
3

Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Krok 3 - Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.01.2014 17:10
znam je pod nazwą pleśniak albo skubaniec ;)
misia53 03.09.2013 21:48
ciasto fajne a nazwa też!
IZABELA29 28.04.2013 10:40
a dlaczego zapleśniak ?
ben-ka 28.04.2013 10:26
fajne ciasto,brawo!
Dorota59 11.07.2012 20:26
wypróbuję ten przepis
m1monika 06.07.2012 12:34
pyszny!!!
Łukasz15 30.06.2012 09:35
Super
ziutula
ziutula 13.05.2012 17:38
lubię takie ciasta...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak