Sposób przygotowania

Polecam tę oliwę po sałatek i do smażenia. Jest rewelacyjna, ponieważ dzięki papryczce habanero jest pikantna.
Do przyrządzenia oliwy użyj tylko trochę papryczki. Jak widać na zdjęciu, ja tak zrobiłam, a mimo to oliwa jest naprawdę wyrazista.

1. Na patelni upraż 3 szczypty pestek słonecznika.
2. W rękawiczkach ( habanero jest bardzo ostra ) pokrój troszkę papryczki habanero.
3. W garnku podgrzej oliwę, ale nie może być za gorąca.
4. Do butelki wsyp uprażony słonecznik i paprykę, wszystko zalej ciepłą oliwą i odstaw.

Polecam i jeszcze raz polecam!
Oliwa jest nie tylko pyszna i przydatna w kuchni, ale również pięknie wygląda.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    szkoda, że nie podajesz ilości ani proporcji poza 3-ma szczyptami słonecznika.... i jaka ma być oliwa - każda się nadaje?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pajecznik

    ja użyłam oliwy z oliwek extra virgin. Nie podaję ilości, ponieważ jest to uzależnione od stopnia pikantności jaki chce się uzyskać. W tym przepisie na 0,75 ml użyłam 1/4 małej papryczki habanero, a i tak jest pikantna, czuć to nawet w gotowanych potrawach. Wybór należy do Ciebie. Z papryczką habanero trzeba uważać, bo jest naprawdę ostra!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pajecznik

    na 0,75 l oczywiście :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ja rozumiem, że Ty robisz na oko, ale jeśli ktoś chciałby wypróbować przepis a nigdy sam takiej oliwy nie robił to po prostu nie będzie wiedział ile czego wziąć - teraz już jest więcej informacji, dzięki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !