Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pogościniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso z pieczonego kurczaka 1 kg
cebula 1 sztuka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 sztuki
kostka rosołowa 2 sztuki
masło 1 łyżka
kapusta kiszona 1.5 z marchewką

Przepis i sposób przygotowania na: Pogościniec

Kapustę kiszoną odciskamy z soku (gdy jest za długa - kroimy). Cebulę szklimy na maśle i odstawiamy. Dodajemy do kapusty 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę przyprawy do mięsa, 2 łyżeczki majeranku, 3-4 listki laurowe i zeszkloną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie wykładamy kapustę lekko uciskając. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki wody i rozpuszczamy 2 kostki rosołowe, następnie wylewamy na kapustę. Naczynie przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 - 200 C. Pieczemy ok. 45 minut. Po 45 minutach wyjmujemy kapustę (nie wyłączając piekarnika). Dodajemy pieczone, oskubane i pokrojone w kostkę mięso. Następnie lekko mieszamy, przykrywamy i wkładamy z powrotem na 15 minut do piekarnika. Potrawę podajemy z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Do kapusty można dodać pokrojone w plasterki jabłka, rodzynki bądź żurawinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 24.09.2013 00:08
ciekawa potrawa,a jaka fajna nazwa
ONY_za_kare 30.05.2013 16:04
super obiadek
Ada-Gaba 07.04.2013 08:41
znakomity obiadek
Dorian 07.12.2012 22:44
ciekawa nazwa
fictor123 01.11.2012 09:00
swietna nazwa
cooleczka 22.10.2012 21:28
świetna ta nazwa :)
Ela15 15.10.2012 20:01
fajne
Ewelina38 23.08.2012 21:22
super jedzonko i rewelacyjna jego nazwa :)
Aleksandraa 14.07.2012 21:14
fajny przepis
Anna152 12.07.2012 08:43
mniam
gosia1988 11.06.2012 21:55
super
Wacław 09.06.2012 08:50
smaczne danie !
paula99926 05.06.2012 12:38
bardzo mi się podoba ta nazwa :) i fajne danie :)
Betka 20.05.2012 19:10
pycha;)
pierniczkowo 14.05.2012 11:16
nazwę wymyślił mój tato, a to dlatego że dzień wcześniej mieliśmy gości i zostało nam trochę pieczonego mięsa z kurczaka, które wykorzystałam do tej potrawy
reniatka 14.05.2012 10:53
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak