Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 300 ml
mąka kukurydziana 4 łyżki
laska wanilii 1 sztuka
cukier 120 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
żółtko jajek 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem waniliowy

Do garnka wlewamy 300 ml wody, 1 łyżeczkę soku z cytryny, wsypujemy 4 łyżki mąki kukurydzianej. Laskę wanilii tłuczemy ze 120 g cukru i również dodajemy do garnka. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pojedynczo 3 żółtka. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, po czym garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Taki krem możemy użyć jako nadzienie do ciasta, które będziemy później piec. Wystarczy wówczas wymieszać taki krem waniliowy z ubitą śmietaną kremówką (100 ml).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 07.02.2014 12:21
jaki dobry krem
IwonaKa 04.11.2013 00:08
na pewno bardzo smaczny
Granita 12.08.2013 03:02
przepis do różnorodnego zastosowania
Ela15 21.05.2013 10:05
waniliowy musi być smaczny
Ewelina38 01.09.2012 17:12
uwielbiam waniliowe smaki :)
Aleksandraa 14.07.2012 21:15
brzmi swietnie
fictor123 06.07.2012 08:32
super
Anna152 02.07.2012 09:22
super
Maniek2 22.06.2012 07:54
pycha
paula99926 11.06.2012 21:59
musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak