Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z migdałami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jaja 4 szt
cukier 1.5 szklanki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jabłka 1 kg
Cynamon mielony Prymat do smaku
migdały 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z migdałami

Wyrabiamy ciasto z mąki,żółtek jaj,margaryny,proszku do pieczenia i pół szklanki cukru. Wkładamy ciasto do zamrażarki na pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na grubym tarle,podsmażamy z połową szklanki cukru,cynamonem i rozdrobnionymi migdałami. Brytfannę (ja użyłam kwadratowej) smarujemy tłuszczem lub wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Połowę ciasta z zamrażarki ścieramy na grubej tarce na spód,wykładamy jabłka. Ubijamy pianę z białek z połową szklanki cukru,na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną,masę wykładamy na jabłka z migdałami po czym ścieramy drugą połowę ciasta. Pieczemy 40 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.08.2013 11:18
bardzo smacznie wygląda
mirosława4 07.07.2013 11:51
apetyczne ciasto :)
kala9287 16.12.2012 18:20
mniam, mniam
MAR3STA 01.11.2012 19:25
bardzo apetyczna
andrzej10 11.08.2012 16:08
warto wypróbować
Juleczka20 26.07.2012 13:29
uwielbiam
misia53 11.06.2012 14:50
fajniutkie ciasto
SYLKA 28.05.2012 08:59
pychota
Gosia20 28.05.2012 08:47
świetna :)
anna186 13.05.2012 17:50
pyszna
parysek10 13.05.2012 13:17
pycha
treonina 13.05.2012 10:54
wspaniałe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak