Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z migdałową skorupką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 120 g
mąka 200 g
cukier 120 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt
jabłka 2 szt
zimnne masło 50 g
orzechy 50 rozdrobnione

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z migdałową skorupką

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę,szczyptę soli,cukier utrzeć mikserem. Wbić 4 całe jajka,cały czas ucierając dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wyrabiać ciasto tak długo.aż będzie się lało gęste z łyżki. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Ciasto przelać do natłuszczonej formy (tortownica o średnicy 24 cm).
Krok 1 - Szarlotka z migdałową skorupką foto
2
Jabłka poukładać na wierz ciasta
Krok 2 - Szarlotka z migdałową skorupką foto
3
Posypać wiórkami masła i migdałami.
Krok 3 - Szarlotka z migdałową skorupką foto
4
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 50 minut. Upieczoną szarlotkę pozostawić w formie do wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.
Krok 4 - Szarlotka z migdałową skorupką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

js28 17.08.2012 20:09
pyszności!
mamusia1 03.08.2012 16:14
wspaniała!
ewelina/bunia 26.06.2012 21:27
pycha
Andysz 09.06.2012 16:28
ekstra;)
ZEWA 04.06.2012 11:00
bardzo apetycznie wygląda
Justyna28 13.05.2012 13:09
uwielbiam szarlotki:)
EWI 13.05.2012 10:18
mniam!!!
ziutula
ziutula 13.05.2012 09:38
kawałeczek do śniadanka...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak