Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony okoń z peperonatą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

okoń 2 filety
czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 2
papryka czerwona 2
pomidor 3
tymianek 1 lyżeczka
Szafran nitki Prymat
kminek 0.5 lyżeczki
cytryna 1
przecier pomidorowy 1 lyżka
oliwa
bazylia kilka listkow
ocet winny 1 lyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony okoń z peperonatą

Okon - Zrob kilka nacięc na skorce filetow i posol solą. Odstaw na bok.

Peperonata - Wlej ok. 5 łyżek oliwy do garnka. Kiedy oliwa się rozgrzeje wrzuć pokrojoną w cienkie paski cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodaj listki tymianku (swieżego lub suszonego) i dus na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i pokrojoną w cienkie paski paprykę i dus przez kolejne 25 mninut. Dodaj trochę szafranu, kminek, sol i pieprz do smaku. Wymieszaj dusząc przez kolejne 5 minut i na sam koniec dodaj czerwone wino lub ocet winny, aby dodac peperonacie lekki kwasnawy smak. Wymieszaj z kilkoma listkami bazylii.

Podawaj z młodymi ziemnikami i skrop okonia cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 13.05.2012 11:23
uwielbiam ! ♥

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak