Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem i serkiem.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 6 łodyg
drożdże 10 dag
mleko 0,5 l
mąka pszenna 1,1 kg +8 łyżek
jaja 5 szt
margaryna 40 dag
cukier 14 łyżek
cukier waniliowy 32 g
sól 1 szczypta
cukier puder do posypania
cynamon Prymat do posypania
cukier trzcinowy 3 łyżki
serek waniliowy 60 (w wiaderku)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem i serkiem.

Rabarbar umyłam,osuszyłam i obrałam.Pokroiłam w cienkie plasterki i przesypałam cukrem brązowym i odstawiłam,aby puścił troszkę sok i nasączył się słodyczą. Podgrzałam 1 szklankę mleka ,tak by było ciepłe ale nie gorące.Wkruszyłam do niego drożdże ,posypałam dwiema łyżkami cukru i czterema łyżkami mąki.Ręką roztarłam razem składniki rozczynu na gładką masę.Przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok.15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie rozpuściłam 25 dag margaryny i odstawiłam,by przestygła i była ciepła lecz nie gorąca. Do dużej miski wbiłam 4 jajka,wsypałam 4 łyżki cukru i 32 g cukru waniliowego.Trzepaczką roztrzepałam je na pianę.Wsypałam szczyptę soli,wlałam podgrzaną drugą szklankę mleka i margarynę a na koniec wyrośnięty rozczyn (gdy podwoi swoją objętość).Ręką wyrabiałam ciasto do momentu,aż stało się gładkie , elastyczne i nie kleiło się do ręki.Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na ok.30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto, gdy podwoi swoją objętość , podzieliłam na 2 części.Każdą z nich po kolei wykładałam na posypaną mąką stolnicę i toczyłam wałek.Pokroiłam każdy na 15 plastrów i formowałam z nich kulki,które lekko rozpłaszczałam na dłoni. Przygotowałam 2 blachy do pieczenia z wyposażenia kuchni i trzecią o wymiarach 25"36 cm, wyłożyłam je papierem do pieczenia. Układałam bułki dość luźno na blaszkach.Dnem literatki oprószanym mąką za każdym razem robiłam na środku bułki głębokie wgłębienie.Do każdego otwory wkładałam porcje osączonego rabarbaru, wciskając go w bułeczkę. Roztrzepałam 1 jajko z łyżką mleka.Pędzelkiem smarowałam ciasto dookoła rabarbaru. Na wierzch nadzienia nakładałam po czubatej łyżeczce serka waniliowego. Z 15 dag margaryny, 8 łyżek mąki i 8 łyżek cukru zrobiłam kruszonkę rozcierając składniki palcami,aż ciasto będzie się rozsypywać.Posypałam wierzchy bułek. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni-termoobieg.Po uzyskaniu tej temperatury wstawiłam bułki.Piekłam 35 minut każdą porcję. Jeszcze gorące oprószyłam cukrem pudrem i delikatnie cynamonem.Ale fajnie smakowałby także z lukrem. Otrzymamy 30 bułek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 16.08.2012 14:57
ja muszę je koniecznie zrobić w przyszłym rabarbarowym sezonie;)
anemon 26.05.2012 09:14
Tak apetycznie wyglądają Twoje bułeczki, że chyba zmienię plany na dzisiejsze ciasto i je upiekę. Podoba mi się to połączenie sera i rabarbaru.
anna186 25.05.2012 20:52
ale boskie
Ewa104 13.05.2012 17:09
No więc Misiu robiłam ze swojego rabarbaru,choć nie był jeszcze zbyt gruby.A że nie doszły? Już prawie wyszły.Trochę do rodziców a trochę do brata.Ale dwie zostały,wpadaj!
parysek10 13.05.2012 13:20
muszą smakować wybornie
misia53 13.05.2012 12:47
Ciekawe ,czy już robiłaś ze swojego rabarbaru?
misia53 13.05.2012 12:42
Wczoraj za mną chodziły twoję bułeczki ale niestety nie doszły....hihi...
motylwe 13.05.2012 10:09
zjadłabym- smaczne
barbara11561 13.05.2012 09:06
pyszne drożdżóweczki :)
Katarzyna87 13.05.2012 07:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak