Sposób przygotowania

Rabarbar umyłam,osuszyłam i obrałam.Pokroiłam w cienkie plasterki i przesypałam cukrem brązowym i odstawiłam,aby puścił troszkę sok i nasączył się słodyczą. Podgrzałam 1 szklankę mleka ,tak by było ciepłe ale nie gorące.Wkruszyłam do niego drożdże ,posypałam dwiema łyżkami cukru i czterema łyżkami mąki.Ręką roztarłam razem składniki rozczynu na gładką masę.Przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok.15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie rozpuściłam 25 dag margaryny i odstawiłam,by przestygła i była ciepła lecz nie gorąca. Do dużej miski wbiłam 4 jajka,wsypałam 4 łyżki cukru i 32 g cukru waniliowego.Trzepaczką roztrzepałam je na pianę.Wsypałam szczyptę soli,wlałam podgrzaną drugą szklankę mleka i margarynę a na koniec wyrośnięty rozczyn (gdy podwoi swoją objętość).Ręką wyrabiałam ciasto do momentu,aż stało się gładkie , elastyczne i nie kleiło się do ręki.Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na ok.30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto, gdy podwoi swoją objętość , podzieliłam na 2 części.Każdą z nich po kolei wykładałam na posypaną mąką stolnicę i toczyłam wałek.Pokroiłam każdy na 15 plastrów i formowałam z nich kulki,które lekko rozpłaszczałam na dłoni. Przygotowałam 2 blachy do pieczenia z wyposażenia kuchni i trzecią o wymiarach 25"36 cm, wyłożyłam je papierem do pieczenia. Układałam bułki dość luźno na blaszkach.Dnem literatki oprószanym mąką za każdym razem robiłam na środku bułki głębokie wgłębienie.Do każdego otwory wkładałam porcje osączonego rabarbaru, wciskając go w bułeczkę. Roztrzepałam 1 jajko z łyżką mleka.Pędzelkiem smarowałam ciasto dookoła rabarbaru. Na wierzch nadzienia nakładałam po czubatej łyżeczce serka waniliowego. Z 15 dag margaryny, 8 łyżek mąki i 8 łyżek cukru zrobiłam kruszonkę rozcierając składniki palcami,aż ciasto będzie się rozsypywać.Posypałam wierzchy bułek. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni-termoobieg.Po uzyskaniu tej temperatury wstawiłam bułki.Piekłam 35 minut każdą porcję. Jeszcze gorące oprószyłam cukrem pudrem i delikatnie cynamonem.Ale fajnie smakowałby także z lukrem. Otrzymamy 30 bułek.

Komentarze

  • 0
    img_0407
    Opublikowano

    Katarzyna87

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszne drożdżóweczki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    motylwe

    zjadłabym- smaczne
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Wczoraj za mną chodziły twoję bułeczki ale niestety nie doszły....hihi...
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Ciekawe ,czy już robiłaś ze swojego rabarbaru?
  • 0
    original
    Opublikowano

    parysek10

    muszą smakować wybornie
  • 2
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    No więc Misiu robiłam ze swojego rabarbaru,choć nie był jeszcze zbyt gruby.A że nie doszły? Już prawie wyszły.Trochę do rodziców a trochę do brata.Ale dwie zostały,wpadaj!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    anna186

    ale boskie
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Tak apetycznie wyglądają Twoje bułeczki, że chyba zmienię plany na dzisiejsze ciasto i je upiekę. Podoba mi się to połączenie sera i rabarbaru.
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    ja muszę je koniecznie zrobić w przyszłym rabarbarowym sezonie;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !