Sposób przygotowania

Pomimo tego że Pani na targu powiedziała mi że zielonych szparagów się nie obiera do gotowania, to troszkę od końca posprawdzałam co niektóre. Pomimo to po gotowaniu te końce dalej nie były miękkie jak czubki.
Dlatego powstał pyszny sos z tych twardszych części, ten smaczny sos zainspirował mnie na jutrzejszą zupę krem:)

- 350g Makaron Spaghetti
- 10 szt szparagów zielonych
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 200ml śmietanki 18%
- 1 łyżka startego parmezanu
sos
- 10 zblanszowanych grubszych połówek szparagów
- 1 szklanka wywaru drobiowego
- 1 kopiasta łyżka mąki

Makaron ugotuj o 3 min krócej niż podano na opakowaniu. Z mąki i masła zrób zasmażkę i rozprowadź ją śmietanką, dodaj parmezan. Makaron dodaj do sosu i podgrzewaj mieszając do 3 min.

Szparagi podziel na pół. Grubsze części wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 min, następnie wrzuć górną część szparagów i gotuj kolejne 2-3 minuty.

Grubsze części szparagów zmiksuj blenderem, dodaj wywar oraz mąkę i zagotuj chwilę. Sos gotowy

Makaron podawaj na ciepło. Bardzo smakowały mi zielone szparagi:)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !