Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

canneloni a'la mexicana

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

canneloni 11 rurek
mięso mielone 200 g
por 1 sztuka
cebula 1 sztuka
papryczka chili 1/2 sztuki
fasola czerwona z puszki 1/2 puszki
kukurydza w puszce 1/2 puszki
tabasco do smaku
pomidory krojone z puszki 1 puszka
chili Prymat do smaku
czosnek 1 ząbek
cukier szczypta
sól szczypta
żółty ser 50 g
masło 1/3 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: canneloni a'la mexicana

Makaron lekko podgotować i odsączyć. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Na patelni rozgrzać odrobinę masła i dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, kolejno 1/2 pokrojonego w piórka pora. Wszystko poddusić do momentu, gdy warzywa zmiękną - ściągnąć z patelni. Na tej samej patelni dusić mięso, przyprawić solą oraz chili w proszku. W momencie gdy mięso będzie gotowe dodać podsmażonego pora, cebulkę, pozostałą część pora której nie dusiliśmy, kukurydzę oraz fasolę - przyprawić do smaku sosem chili. W międzyczasie pomidory z puszki wrzucić do garnka i gotować. Papryczkę chili pokroić drobno i dodać do pomidorów, wcisnąć czosnek posolić i pocukrować - dusić do momentu aż większość wody odparuje. Do farszu mięsno-warzywnego dodać dwie łyżki sosu z pomidorów, aby zlepiły farsz. Ostudzone rurki faszerować farszem i układać w przygotowanej wcześnie formie. Zalać sosem pomidorowym i zapiekać pod przykryciem z foli aluminiowej około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie ściągnąć folię i zapiekać aż sos zacznie się ścinać. Na samym końcu posypać startym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 20.05.2012 12:12
NA pewno smakowite
Rafał10 13.05.2012 11:27
apetycznie wygląda :)
Katarzyna87 13.05.2012 07:58
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak