Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Choco-banana

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 25 dkg
masło 7 dkg
czekolada gorzka 20 dkg
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier 3 łyżeczki
banan 2 szt
kajmak 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Choco-banana

Kroki postępowania

1
Herbatniki kruszymy w mikserze. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód małej tortownicy (20 cm) wykładamy folią aluminiową. Herbatniki wsypujemy do tortownicy i dociskając np. szklanką formujemy spód i boki. Wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Choco-banana foto
2
Czekoladę łamiemy w mniejsze kawałeczki i topimy na parze. Gotowy kajmak miksujemy z ciepłą, rozpuszczoną czekoladą. Na wcześniej przygotowany spód układamy jednego banana pokrojonego w plasterki.
Krok 2 - Choco-banana foto
3
Zalewamy masą czekoladową. Wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny lub do lodówki na całą noc. Gdy masa dobrze zastygnie możemy "odciąć" zbyt wysokie brzegi
Krok 3 - Choco-banana foto
4
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy drugiego banana pokrojonego w plasterki. Śmietanę wykładamy na masę czekoladową. Można udekorować niewielką ilością gorzkiego kakao. Smacznego!
Krok 4 - Choco-banana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 10.10.2012 18:39
super
paulisia_elk 13.05.2012 11:35
Na pewno pycha
Anna146 13.05.2012 10:26
fajny deser
Katarzyna54 13.05.2012 10:25
pycha
Ewa6274879 12.05.2012 23:06
nie mogę się oprzeć - zabieram przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak