Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cycki murzynki.

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
mąka 1 szklanka
ocet 1 łyzeczka
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szklanki
białko 6 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier puder 3/4 szklanki
mak 200 gram
wiórki kokosowe 200 gram
tłuszcz do formy
Biszkopt 1 paczuszka
polewa czekoladowa 1 sztuka
woda 3/4 szklanki
cukier 1,5 łyzeczki
wódka 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cycki murzynki.

Przygotowanie biszkoptu:
JAjka rozbijamy, białka wrzucamy do miseczki, ubijamy na sztywną piane.

Żółtka mieszamy z octem, proszkiem do pieczenia w innym naczyniu. Tak przygotowane żóltka mieszamy z białkami za pomocą łyżki. W dalszym etapie dodajemy zmieszaną razem z kakaem mąkę ..Pieczemy go średnio 30 minut, w rozgrzanym piekarnku do temp. 160 stopni. Upieczony biskzopt , ostygniety dzielimy na dwie częsci, polewamy ponczem ( z cukru, wody, łyzeczki alkoholu)


Składniki na biszkopt, aby było jaśniej
4 sztuki jaja,
1 szklanka mąka,
1 łyzeczka ocet,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
3/4 szklanki cukier,

Kolejny biszkopt z makiem i wiórkami kokosowymi przygotowujemy w następujący sposób: białka ubijamy , dodajemy do nich cukier waniliowy, cukier puder, mak i wiórki. Maku nie moczymy ani nie mielimy. Ubijamy, Następnie wylewamy do blaszki wysmarowanej olejem i pieczemy także 30 minut.


Skłądniki:

6 sztuk białka,
1 sztuka cukier waniliowy,
3/4 szklanki cukier puder,
200 gram mak,
200 gram wiórki kokosowe,


OStatnim w sumie elementem jest zrobienie masy. Mleko 1/4 szklanki roztrzepujemy z mąką i żółtkami. Mleko , które nam zostało gotujemy na ogniu z cukrem i dodajemy do niego następnie mleko z żótkami, mąką. Wszytsko ze sobą mieszamy cały czaas.. Masło ucieramy i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń.




Poncz:

3/4 szklanki woda,
1,5 łyzeczki cukier,
1 łyzeczka wódka

Dodatkowo:
do formy tłuszcz,
1 paczuszka Biszkopt,
1 sztuka polewa czekoladowa,

Na ciemny biszkopt wykładamy 1 cześć masy, na nią wykładamy ciasto z makiem i wiórkami, następnie masa, i na koniec ciemne część biszkoptu. JA zostawiłem trochę masy aby zrobić jakieś ozdoby na cieście wyciskając ową masę. Na wierzchu biskzoptu ciemnego wykładamy biszkopty. Polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową. Oczywiście na wierchu biszkopcika każdego można położyć rodzynek czy coś innego ,ja już nie kładłem nic, gdyz za rodzynkami nie przepadam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 09.10.2012 21:21
fajna nazwa
Ewa6274879 06.09.2012 05:42
Swietne ciacho!
Ela15 04.07.2012 08:13
rewelacja!
Rafał10 13.05.2012 11:33
uwielbiam ! ♥
patusia 12.05.2012 23:25
Uwielbiam wszelkie takie słodkości :)
daria2911 12.05.2012 22:06
pyszne i ta nazwa :)
suzana 12.05.2012 21:56
bardzo smaczne ciasto
Pietruszka 12.05.2012 21:21
Lubię te ciasto. Jest bardzo smaczne.
Emilia22 12.05.2012 20:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak