Sposób przygotowania

Buraczków z botwinki nigdy nie obieram, gdyż są młode i mają delikatną skórkę. Myję je i łodyżki dokładnie, aby nie było piasku. Kroję buraczki na cienkie plasterki, a łodyżki na małe ok. 1 cm kawałki. Wrzucam buraczki i łodyżki do 1 litra wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, zakwasu buraczanego i gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone liście botwinki i gotuję kolejne 5 minut. Studzę. Wyciągam łyżką cedzakową buraczki i botwinkę, dodaję jogurt i dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodaję posiekany koperek, oraz ugotowaną botwinkę. Doprawiam solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, mieszam całość. Podaję w miseczkach z uszczypniętym koperkiem, kleksami jogurtu, doprawiam jeszcze pieprzem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    muszę wypróbować!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sylwiagr

    pięknie się prezentuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    cudowny;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    czekam tylko na upały
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata73

    ciekawy ten chłodnik
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marcia7

    idealna letnia zupa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !