Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z marmoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
drożdże 1 dzg
cukier 2 łyżki
mleko 1 szklanka
jajko 1
masło 2 łyżki
marmolada 10 dag
cukier waniliowy 1/2 opakowania
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z marmoladą

Przesiać mąkę. Drożdże rozmieszać z 1 łyżką maki, 1 łyżką cukru i kilkom łyżkami ciepłego mleka i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Jajo utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do maki, wlać resztę ciepłego mleka, wyrośnięte drożdże i stopione masło. Ciasto starannie wymieszać i postawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkować na grubość 1/2 cm. Wykroić szklanką krążki, zlepiać po dwa, przekładając marmoladą i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podawać gorące, osypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak